Ahmed Atimini, Rikard Hoang, Lamina Imaruhavic och Nelly Chamon går i första klass på Norrbyskolan. Foto: Agnes Henriksson
borås

''Gärna engelska i första klass''

Folkpartiet vill att alla barn i Sverige ska undervisas i engelska från årskurs 1 - ett förslag som mött motstånd från språkvetare och företrädare för Svenska Akademien.

På Norrbyskolan i Borås börjar man med engelska i tredje klass och både rektorn Maria Ekbrand och flera av eleverna är positiva till förslaget att börja med engelska tidigare.

– Om man hade mera språk i skolan och har en vän som inte pratar svenska så kan man få lära sig jättemycket, säger Nelly Chamon som går i första klass.  

– Barn möter ju engelska hela tiden i spel och filmer så jag tror att de är rätt väl förberedda för att ha lite engelskundervisning i år ett, men samtidigt kan vi ju inte packa in hur mycket som helst så något annat får ju stryka på foten då, säger Maria Ekbrand.

Sedan 1 juli i år har vi en språklag i Sverige. Lagen har inga detaljbestämmelser, utan bara riktlinjer. Den går ut på att svenskan ska vara huvudspråk i Sverige och att svenskan ska vara "ett komplett och samhällsbärande språk."

Och det är bland annat inlärningen av svenska som oroar Svenska Akademien. I en artikel skriver dom att "en tidigareläggning av engelskan skapar problem för många invandrarbarn i Sverige, som håller på att byta språk från föräldrarnas modersmål till svenska."

Agnes Henriksson
agnes.henriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista