tranemo

Upprättelse efter helomvändning

Trots utmattningsdepression ansåg Försäkringskassan att Marit Fält kunde arbeta heltid som rektor och någon sjukpenning fick hon inte. Men när Marit överklagade blev bedömningen en helt annan - trots att underlaget var detsamma.

Trots sjukskrivning för utmattningsdepression så bedömde Försäkringskassan tidigare i år att Marit Fält kunde jobba vidare heltid som rektor och de månader hon varit sjukskriven fick hon ingen sjukpenning för.

Men nu, efter omprövning, så bedömer Försäkringskassan att Marit Fälts arbetsförmåga varit helt nedsatt. Ett besked hon nyligen fick ta emot med glädje.

– Jag blev jätteglad, det känns som en upprättelse. Det är ett hårt slag att få att någon säger att man är fullt arbetsför när man inte kan stå på benen och sover dygnet runt i flera veckor, säger Marit Fält. 

Men med upprättelsen kommer också blandade känslor, eftersom Marit frågar sig hur två beslut kan bli så totalt olika. Och hon tänker på vägen hon fått gå för att bli trodd.

Det har också varit en väldigt jobbig ekonomisk situation och Marit tvingades låna pengar till räkningar. Hon fick ta ut övertid och semester för att kunna fortsätta vara hemma och bli frisk.

Dan Rodahl är områdeschef på Försäkringskassan i Borås.

- Det här kan naturligtvis hända. Därför är det viktigt att man begär en omprövning, det är den möjlighet som samhället ger. Orkar man inte det så blir det så att det tidigare beslutet står fast, säger Dan Rodahl.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se