Västra Götaland

Stor oro över nya sjukregler

Nu är det bara ett par veckor kvar innan över 2 600 personer i Västra Götaland bli utförsäkrade för att deras sjukdagar tagit slut och fortfarande är osäkerheten stor.

Man är osäker kring hur ersättningen blir när en person går från att vara sjukskriven till att i stället bli arbetslös.

– Det som har varit mest bekymmersamt just nu är att den ekonomiska situationen för varje individ är så oklar, samt att beslutet i riksdagen inte är taget än vad som ska gälla. Förordningen är inte klar och vi vet inte riktigt vad vi ska förhålla oss till i dagsläget.

Två av alla arbetsförmedlare som just nu är i full gång med att tillsammans med försäkringskassan träffa personerna som berörs, är Anette Grönros och Elisabeth Henke. De kan intyga att det framförallt är frågan om pengar som gör att osäkerheten är stor.

– Där tror jag det är en väldigt stor oro. Största oron. Nästa mer oro över det än att tänka sig att man ska ut och jobba. Det märks tydligt. Man får försöka ha ett bra förhållningssätt till det. Den informationen som de som blir utförsäkrade har fått hem tror jag var svår att ta till sig. Det var väldigt mycket och skrivet på ett sätt som kan vara svårt att ta till sig, säger Anette Grönros och Elisabeth Henke.

Cecilia Bäcklund Erséus
cecilia.backlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista