1 av 3
Bo Renman Foto: Jenny Hellström
2 av 3
3 av 3
Foto: Mikhail Metzel /Scanpix
Mark

Kreativa clownnäsor i Mark

Färgglada hattar för att öka kreativiteten, som kommunchefen i Laholm köpte in tidigare i år, resulterade i massiv kritik och en anmälan till JO. Men lustiga hattar är inte det enda greppet för att öka kreativiteten, när Bo Renman var ny kommunchef i Marks kommun satsade han på röda clownnäsor till samtliga anställda.

Det annorlunda greppet, med clownnäsor till samtliga drygt 3.000 anställda i Marks kommun, var en del i ett projekt för att förbättra kommunens bemötande. En teatergrupp spelade upp olika scener som de anställda sedan fick testa, iförda sina röda clownnäsor.

Tilltaget för tankarna till de, i Laholms kommun, kritiserade kreativa hattarna som kommunchefen där köpte in för 18.000 kronor, samtidigt som kommunen måste spara pengar. Men Marks avgående kommunchef Bo Renman, som stod bakom clownnäsorna, tycker inte att det finns några paralleller, åtminstone inte ekonomiska. Näsorna kostade bara 30 öre styck.

– Jag upplever att det har blivit bättre, och jag tror att man lär hela tiden. Och av ett sådant här projekt så får man lite reflektioner, säger Bo Renman.

Kerstin Guth informationschef i Marks kommun betonar att clownnäsorna delades ut i samband med en teater och att det var en del i ett projekt som pågått i flera år i kommunen. Projektet gick ut på bemötande som är en viktig fråga för kommunen, säger Kerstin Guth.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista