1 av 2
Nya simonsland presenterades av bland annat Ulrik Nilsson Foto: Bo Thorin
2 av 2
Borås

Satsning på ny stadsdel i Borås

Borås Stad satsar för att få en ny stadsdel. Idag presenterades planerna för Simonsland mellan centrum och Knalleland, och dit ska bland annat Borås Textilmuseum flytta. Det är ett av flera steg som staden nu tar för att skapa det centrum för textil och mode som man länge pratat om.

Textilhögskolan har ännu inte tagit något beslut men Borås kommunstyrelseordförande Ulrik Nilsson räknar med att flytten blir av till den nygamla stadsdelen.

– Simonsland är ett av Borås viktigaste projekt för stadens utveckling, säger kommunalrådet Ulrik Nilsson.

I en stor tom fabrikslokal på Simonsland presenterade idag Borås ledning de stora framtidsvisionerna. Förutom Textilmuseet och kanske Textilhögskolan om ett par år så ska Simonsland också inrymma samlingsplatsen för textilformgivare och -handlare, Marketplace Borås, liksom Espira Tillväxtcentrum med kontakt- och utvecklingshjälp och Proteko med den textilkunskap som finns där.

För allmänheten kommer kanske återflytten av Textilmuseet märkas mest och Borås kulturchef Elisabeth Lundgren ser fram emot ett närmare samarbete mellan Textilmuseet och Textilhögskolan.

– Textilmuseet är ju unikt på det sättet i Sverige och i Norden att vi har ett enormt arkiv och material från alla tider. Eleverna och forskarna använder sig av det redan idag, men det finns ett helt annat sätt exponera det här, säger Elisabeth Lundgren.

Tanken är att stråket mellan centrum och Knalleland ska bli mer livaktigt än vad det är idag. Det finns också planer på en inomhusbro med symboliska "sytrådar" över Skaraborgsvägen som ska skapa nära kontakt med Högskolan övriga lokaler.

Kommunledningen vill på det här sättet få ett mer sammanhållet Borås.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista