julmat

Mycket mat slängs från julborden

Omkring en femtedel av all mat som hanteras på restauranger slängs, och så här i juletid slängs det ännu mer. Samtidigt har krögarna blivit mer medvetna och bättre på att beräkna hur mycket som går åt, det tycker i alla fall Angela Liljenberg driver värdshuset Spinnaren i Rydal.

I vanliga fall slänger restaurangerna mycket mat men så här i julbordstider blir det ännu mer - eftersom det är svårare att beräkna hur mycket mat det går åt från en buffé. Ungefär en femtedel av all mat som hanteras på restaurangerna slängs.

De stora julbordsarrangörer som Radio Sjuhärad pratat med bekräftar att det blir mer svinn under julen, men samtidigt har restaurangerna blivit mer medvetna om svinnet och bättre på att beräkna hur mycket som går åt, av miljömässiga men framför allt ekonomiska skäl.

Grand i Borås lämnar en del av sin överblivna mat till olika organisationer, på stadshotellet i Kinna är alla sittningar beställda i förväg vilket gör att man har en bättre uppfattning om hur mycket som går åt och på Åsundsholms golfklubb går resterna till gårdens djur.

Så gör också värdshuset Spinnaren i Rydal, som drivs av Angela Liljenberg.

Jenny Hellström
jenny.hellström@sr.se