Herrljunga

Klart för nytt naturreservat

Det blir ett nytt naturreservat i Herrljunga kommun, Ollestad naturreservat. Det är länsstyrelsen som har beslutat att skydda ett 32 hektar stort område sydväst om Sämsjön.

Området innehåller såväl vilda och svårgenomträngliga skogar som betade ekbackar. Reservatet är ett omväxlande naturområde längs med vägen mellan Annelund och Ulricehamn.

Här finns blöta, skuggiga och snåriga skogar som kan te sig ogästvänliga för människan men är till stor lycka för fåglar, insekter, lavar m.m. I södra delen av reservatet finns kuperade betesmarker som bitvis hyser flera grova, vidkroniga hagmarksekar.

Enligt biologen Henrik Roos på Länsstyrelsen är ekarna är viktiga hyresvärdar för solälskande insekter och lavar. På en relativt liten yta finns höga naturvärden knutna till både mörka och fuktiga som soliga och varma förhållanden.

I reservatet finns också områden som idag står ohävdade. I och med bildandet av reservatet tänker Länsstyrelsen restaurera dessa marker och återuppta betet.

Det som slår besökaren är den stora mängden döda träd som finns i vissa delar av reservatet.
– Rena spökskogen, men dukat smörgåsbord för hackspettar och insekter, säger Henrik Roos.

Skötseln och förvaltningen av reservatet kommer att skötas av Västkuststiftelsen på uppdrag av Länsstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista