1 av 2
2 av 2
Tidigare publiceringar
Borås

Hembesök ger stöd åt sörjande

Röda Korset i Sjuhärad stödjer personer som förlorat sin anhöriga och nu ska Sahlgrenska sjukhuset utveckla stödet till den som sörjer en nära anhörigs bortgång. Det gäller besöksverksamhet i Borås och Göteborg.

Margareta Nykvist Asker är frivilligledare på Röda Korset och hon säger att

– Det är många människor som i samband med att någon nära anhörig avlider, någon make eller maka, kan bli väldigt ensamma även om de har släkt eller vänner. Och alla har inte släktingar heller, som de kan tala med, säger Margareta Nykvist Asker.

Den nya formen av besöksverksamhet prövas i Göteborg och Borås, och går ut på att frivilliga medarbetare besöker änkor och änkemän för att motverka ensamhet, nedstämdhet och hopplöshetskänslor.

Det hela är ett samarbete med det så kallade Änkeprojektet vid Geriatriken på Sahlgrenska som sedan nästan 15 år tillbaka undersöker efterlevandereaktioner.

Tidiga stödinsatser är viktiga, och det är inte bra att hålla inne med sorgen säger psykologen Agneta Grimby som arbetat i många år med de här frågorna.

– Ja, det kan vara farligt. Särskilt när sorgen så att säga knyter sig, när man inte kommer vidare i sörjandet. När man kanske inte har ett stödnät, man är väldigt hjälpsökande. Det är inte lätt för en nybliven änka eller änkeman att i katalogen hitta ett auktoriserat, legitimt stöd, säger Agneta Grimby.

Andrea Valderrama
andrea.valderrama@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista