1 av 2
Bengt Wahlgren, kulturnämnden tillsammans med eleverna framför gångtunneln Foto: Mina Benaissa
2 av 2
Borås

Konst i tunnel ska hindra klotter

För att minska skadegörelsen ska nu Kulturnämnden i Borås pröva en modell som använts i Malmö. Om ungdomarna själva får vara med och bestämma hur närmiljö ser ut så minskar klottret.

Gångtunneln från Fjärdingskolan på Hässleholen har länge varit både nedklottrad och saknat belysning. För att få ordning på det vill man prova en modell som använts i Malmö.

När eleverna i staddelen Rosengård i Malmö själva fick välja hur gångtunnlar i området skulle dekoreras så valde de att ha Zlatans leende i Höganäskeramik. Sedan dess har det varit nästan helt fritt från klotter och skadegörelse.

I Borås vill nu prova Malmös exempel för att minska skadegörelsen i stadsdelen Hässleholmen. Under nästa år ska eleverna på skolor i området få bestämma helt själva hur de vill att gångtunneln från Fjärdingskolan ska se ut.

– Någon fotbollsspelare, kanske Zlatan. Kanske stjärnor vore fint. Men vi tror om något är fint vill man inte förstöra det, säger eleverna.

Kulturnämnden i Borås tänker bara ställa en enda fråga till eleverna; Hur vill ni att det ska se ut?

– Det är första gången som de får en sådan fråga. Och  det finns en möjligt för dem att göra någonting i praktiken för det här området, säger Georgiana Dobrescu, lärare på Fjärdingskolan i Borås.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista