1 av 3
2 av 3
Tre vargar ska skjutas i den första licensjakten i Västra Götaland. Foto: Scanpix.
3 av 3

Färre skjutna vargar än begärt

Inför den första licensjakten på varg väljer Naturvårdsverket att köra över Länsstyrelsens rekommendationer. De ville ha bort sex vargar men det blev bara tre, och ingen av dem finns i Sjuhärad.

Årets jakt är den första organiserade licenjakten som genomförs och totalt ska tre vargar fällas i regionen.
Jakten startar den 2:a januari, men man planerar då inte att skjuta av några i Sjuhärad.
De tre vargarna ska fällas i revir norr om Göta älv, och i hela landet handlar det om 27 vargar.

Ursprungligen ville Länsstyrelsen ha bort sex vargar från regionen, men det går Naturvårdsverket nu emot eftersom man anser att det skulle skada vargstammen för mycket.

Naturvårdsverket motiverar även jakttilldelningen med ett riksdagsbeslut år 2001 som säger att rovdjuren ska spridas över landet. Eftersom det finns mest varg norrut ser man därför gärna att vargen i söder lämnas ifred.

När man senast inventerade vargstammen förra vintern fanns det runt cirka 200 vargar i landet, varav cirka 30 fanns i Västra Götaland.
Runt 200 vargar är också den nivå som regeringen vill ha på vargstammen i Sverige.

Alla jägare som har en jakttilldelning av varg på sin mark får jaga, men ett krav är att jaktledaren ska vara vara registrerad som vargjägare.
Den registreringsmöjligheten öppnade för två veckor sedan, och i nuläget är 10 000 jägare registrerade.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista