1 av 2
FN:s klimatchef Yvo de Boer under dagens klimatförhandlingar i Köpenhamn. Foto: AP.
2 av 2
Riksdagsledamoten Claes Västerteg (C). Foto: Riksdagen.
Köpenhamn/Mark

Nära fiasko för klimatavtal

Det kommer flera uppgifter om att det inte blir ett klimatavtal i Köpenhamn. Mötet slutar imorgon fredag och tiden är knapp.

Under veckan har klimatkonferensen skapat stora protester i Köpenhamn, och det fortsatte även idag torsdag.

– Ju mer de ignorerar oss, desto mer kommer folk att ignorera dem, säger Duncan Bott från Global Commons Institute i Storbritannien.

"Oerhört frustrerande"
Han är chockad och besviken över att FN gav 45 000 människor ackreditering till lokaler som är avsedda för uppåt 18 000. På torsdagen tilläts bara 300 representanter för NGO:s (icke-statliga organisationer) närvara på Bella Center.

-- Det är ett slöseri med vår tid och våra pengar som dessutom orsakat stora koldioxidutsläpp. Det är sorgligt.

Christophe Aguiton från franska Attac ser utestängningen som ett uttryck för att förhandlarna befinner sig i ett svårt läge. -Då vill de inte ha oppositionella röster inne på Bella Center, säger han.

FN hänvisade till andra lokaler i Köpenhamn, bland annat till det alternativa klimatmötet Klimaforum i andra änden av staden - där det också rådde enorm trängsel under torsdagen.

– Folk är otroligt frustrerade. Det är en kombination av att man inte släpps in på Bella Center och att man samtidigt inte tillåts att demonstrera på ett demokratiskt vis, säger Mathilde Kaalund, en av Klimaforums arrangörer.

Ohörda röster
Hon tycker att det är särskilt allvarligt att vissa röster, till exempel från ursprungsbefolkningar, knappast blir hörda i det viktiga slutskedet av klimatmötet.

Vid Klimaforum har hon varit med och sammanställt en alternativ klimatdeklaration, som skulle överlämnas under fredagen. Det tror hon inte längre blir möjligt.

Klimatmötet i Köpenhamn har inneburit att bildandet av en internationell klimatrörelse skjutit fart, menar hon.

– Det som hänt här blir ett incitament till att göra den rörelsen ännu starkare i framtiden, säger hon.

Nicklas Malmberg
nicklas.malmberg@sr.se

/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista