Saab läggs ner

General Motors påbörjar nedläggningen av Saab Automobile, uppger GM för Reuters.

Trots hårda ansträngningar från alla inblandade har det blivit ställt utom allt tvivel att genomgången, den så kallade due diligence, som krävs för att affären ska kunna genomföras inte hinner bli klar i tid.” Det skriver GM i ett pressmeddelande på sin hemsida.

– Vi är ledsna att vi inte kan slutföra affären med Spyker Cars. Vi kommer dock att samarbeta med Saab-organisationen och tillsammans montera ner verksamheten på ett ansvarsfullt sätt, säger GM:s Europachef Nick Reilly i ett pressmeddelandet.

– Det handlar inte om en konkurs eller tvångsförsäljning av aktier. Vi förväntar oss därmed att Saab betalar sina skulder, bland annat till sina underleverantörer och att bolaget lägger ner produktionen på ett ansvarsfullt sätt och samtidigt tar hand om våra kunder, säger Nick Reilly.

Enligt pressmeddelandet ska Saab fortsätta att ge garantier till befintliga Saab-kunder samt förse kunderna med service och reservdelar runt hela världen.

– Samtidigt som GM fortsätter att förnya sig har GM tvingats fatta mycket svåra men nödvändiga beslut.

– Vi kommer att fortsätta att fokusera på de fyra huvudmärkena Buick, Cadillac, Chevrolet och GMC.  Detta gör att GM kan koncentrera sig på att utveckla och marknadsföra varje märke och modell.

"Det finns inget positivt i det här"

Elmo Leather i Svenljunga är en av SAAB:s underleverantörer. VD Nalle Johansson var förberedd på dagens besked.

– Ja jag är inte förvånad, jag har varit av den uppfattnignen att tyvärr SAAB skulle försvinna.

Nalle Johanssonsäger att deras försäljning till SAAB minskat dramatiskt sedan hösten 2008 och att en nedläggning av SAAB betyder ett tapp på runt 12-15 miljoner kronor för dem.

– Det är ingen avgörande betydelse för vår verksamhet, men det är ju ett väldigt tråkigt besked i alla fall. Men det finns ju definitivt inget positivt i det hela och jag tror att det finns många mindre underleverantörer som är helt beroende av SAAB.

"Ett mycket överraskande beslut"

Klockan 16.00 inleddes en presskonferens i Trollhättan med anledning av nedläggningen av SAAB. Näringsminister Maud Olofsson (C) inledde.

– Det är ett mycket överraskande beslut och det är framförallt ett väldigt beklagligt beslut. Och det är otroligt tråkigt. Nu tvingas vi byta fokus och med gemensamma krafter se hur vi kan hjälpa anställda, regionen, kommunen för att jobba med framtidsspåret.