Gustav Adolfkyrkan. Foto: SR Sjuhärad
Borås

Kritik mot utförsäljning av kyrkor

Det ser mörkt ut för Svenska kyrkan i Borås framöver. För att klara ekonomin måste kyrkan göra sig av med flera fastigheter - bland annat föreslås en försäljning av kyrkorna på Norrmalm och Hässleholmen. Men förändringarna har inte tagits emot väl av församlingens medlemmar.

Svenska kyrkan i Borås ser ut att få det tufft ekonomiskt de närmaste åren. 2012 riskerar man att få ett underskott på sju miljoner kronor. För att undvika det planeras flera förändringar. Bland annat att slå samman församlingar och minska personal men även att sälja flera kyrkor och andra fastigheter. Förslag som församlingsmedlemmarna informerades om i slutet av november.

Kritik
Förslaget om försäljningen har församlingsmedlemmar reagerat hårt på. Det finns också kritik mot hur förändringarna hanterats av kyrkan - över huvudet på medlemmarna.

--Man blir alldeles bestört. Det kan väl inte vara meningen att den här fina verksamheten ska läggas ner, säger Bernt Rangstrand som har varit engagerad i kyrkan på Norrmalm i över 30 år.

Dödsstöten
Efter försäljningarna ska kyrkan hyra de lokaler man behöver. Men Bernt Rangstrand menar att det betyder dödsstöten för verksamheterna:


--Människor häruppe kommer inte att gå ner till Gustav Adolfs kyrkan utan man förlorar den verksamhet som finns här, säger han.

I Norrmalms kyrka har man bland annat fritidsgård, babyrytmik, kyrkans barntimmar och körverksamhet. Jan G Nilsson, vice ordförande i kyrkorådet, säger att han förstår de upprörda känslorna men att församlingen är tvungen att spara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista