Många stölder sker i affärer Foto: Fredrik Sandberg Scanpix
Vårgårda

Nytt sätt att jaga brottslingar

Vårgårda har blivit landets centrum i polisens kamp mot brottslighet som är riktad mot åldringar. Där kartläggs hur gamla och handikappade luras och rånas bland annat av ligor.

Det var sedan Claes Persson på Alingsåspolisen utrett en liga som lurade äldre människor som just tagit ut pengar i bankautomater som polisen skapade den så kallade Vårgårdakommissionen. Helt enkelt därför att det på polisstartionen i Vårgårda fanns lämpliga lokaler.Då fälldes bara två personer men nu är Claes Persson och hans poliser flera stöldligor på spåren

--Vi sammanställa och bearbetar material om brottslighet som begås mot åldringar och handikappade av "kringresande", som vi kallar dem, säger Claes Persson.


Besöker butiker
Han säger att den här typen av brottslingar besöker butiker där åldringar handlar. De distraherar åldringarna och plockar på sej handväskor och plånböcker.

--De opererar oftast två och två, en man och en kvinna, säger Claes Persson. 

Fyra par är Vårgårdakommisionen på spåren, bland annat med hjälp av bevakningskameror. Men de är inte identifierade och Claes Persson räknar med att mycket arbete återstår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista