Lars Bäckström bakom kronprinsessan Victoria.
Västra Götaland

Landshövding försvarar miljonlön

Förra året kostade de svenska landshövdingarna över 80 miljoner kronor. Västra Götalands landshövding, Lars Bäckström, var under flera år riksdagsledamot för (V) och har motionerat både för att avskaffa monarkin och landshövdingetiteln. 
Numera tycker han annorlunda.

– Nu är det så att jag har lämnat partipolitiken, jag är inte aktiv i vänsterpartiet, säger Lars Bäckström.

Landshövdingen var tidigare kungens närmste man ute i landet, idag jobbar han eller hon för staten. Det går inte söka jobbet som landshövding, man tillfrågas.

83 800 kronor i månader har Lars Bäckström i lön för att vara landshövding. Dessutom har han tillgång till chaufför som han använder några gånger i veckan och han bor i länsresidenset i Göteborg. Hyreskostnaden för representationsdelen för länsstyrelsens räkning var förra året
1 281 000 kronor.

– Om man är landshövding får man inte välja var man vill bo, när jag och min fru flyttade hit fick vi en väsentligt högre hyra. De flesta människor tycker att det är bättre att själva få välja var de vill bo.

En uträkning vi fått från länsstyrelsen visar att landshövdingen lön, boende, representation i tjänsten, och resor bland annat, under två år kostat länsstyrelsen och skattebetalarna lite över
4 miljoner kronor.

Vad har invånarna i Västra Götaland fått för de pengarna, tycker du?

– Vad jag kostar är min lön, det är vad jag kostar. Det andra tycker jag är tveksamt om det ska räknas in. Resten ingår i myndighetsutövandet, säger Lars Bäckström.
 
Trots kristider kostade landshövdingarnas resor och representation 8 miljoner kronor förra året.

I Västra Götaland har landshövding Lars Bäckström representerat för nästan 500 000 kronor de två senaste åren. Bara i år har det handlats varor på systembolaget för nästan 40 000 kronor.

Men landshövdingarnas privilegier med boende i residens, chaufförer och husfruar som servar dem i tjänsten är förlegade, menar kritiker.

Marianne Berg sitter i riksdagen för Vänsterpartiet och hon tycker att landshövdingeämbetet borde avskaffas:

– Skattemedel ska inte gå till den typen av varor och tjänster, varför ska vissa som inte ens har sökt sin tjänst ha de här förmånerna, säger Marianne Berg.

Och kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell håller med:

– Det måste finnas sans och måtta och gott omdöme, särskilt när det handlar om skattebetalarnas pengar. Då kan man inte vara hur extravagant som helst, säger Odell.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Sigrid Ingesson
sigrid.ingesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista