1 av 2
Ljus framtid, tror Anne Andersson och Sylvain Dubé. Foto: Jan-Åke Thorell
2 av 2
Borås

Färgat ljus sätter fart på växten

Med ny teknik utvecklad i Borås kan både grönsaker och blommor odlas i Sverige året runt - och billigare än i dag.

Det är företaget Heliospectra, som drivs av Sylvain Dubé, som står för den nya tekniken med så kallad LED-belysning, alltså ljusdioder i stället för vanliga lampor. Det innebär att man kan ändra både frekvensen och färgen på ljuset.

Genom att ändra färgen på ljuset kan man styra så att både blommor och grönsaker växer optimalt. Idag utnyttjar växterna bara emot en liten del av ljuset, resten reflekteras till omgivningen - till ingen nytta.

Tekniken med ljusdioder gör att växterna växter bättre - och att smaken på grönsaker och örter blir bättre.

– Vi vet att vi kan förbättra smaken på basilika med rätt våglängder, det betyder att kvaliteten i affären sedan blir bättre. Vi minskar också behovet av kemikaler för att odla, säger Sylvian Dubé.

Företaget har nu fått 400 000 kronor i bidrag av Västra Götalandsregionen för att utveckla sina ljussystem. Det sker i samarbete med Sveriges tekniska forskningsinstitut, SP, där Anne Andersson ansvarar för den optiska kontrollen av systemen:

– Den här tekniken är framtiden, och inte bara för växthusindustrin utan för mycket belysning, säger hon.

Det låter lite som Science fiction.

– Det tycker jag med, man måste ha stora visioner för att komma framåt, säger Anne Andersson.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".