Herrljunga

Gratis barnomsorg - om du flyttar till Herrljunga

Gratis barnomsorg och sophämtning, faddrar åt nyinflyttade och ett stort blickfång - liknande Malmös skyskrapa Turning torso, ja, det är några av idéerna som Herrljunga funderar på för att locka nya invånare.

Som många andra mindre orter kämpar Herrljunga med sitt invånareantal.
De senaste åren har fler dött eller flyttat än det har fötts och flyttat in - i dag bor det 9 360 personer i Herrljunga.

Men den trenden ska vändas - år 2020 ska Herrljunga vara en kommun där det är "gott att leva", som det heter i visionen och då ska man vara 10 000 invånare.

Hur ska man då nå dit? Ja, kanske med hjälp av gratis barnomsorg, faddrar åt nyinflyttade och ett häftigt blickfång - som Malmös skyskrapa Tuning torso - det är i alla fall några av idéerna som spånats fram.

– Attraktiva boendeformer är sådant som lockar, säger Elin Liljebäck Nilsson, som är kommunutvecklare i Herrljunga. Och hon är förhoppningsfull om att Herrljunga ska nå sitt mål:

– Det handlar om att lyfta fram det som finns, jag vågar nästan utlova att det inte finns något annat ställe där det finns sådant "go" som i Herrljunga, säger kommunutvecklaren - som dock inte själv bor i kommunen.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".