1 av 2
Resistenta bakterier också hos hundar. Bertil Ericson / SCANPIX
2 av 2
Borås

Resistent bakterie hotar hundar

Allt fler hundar drabbas av resistenta bakterier. Veterinär Jonna Pettersson på djursjukhuset Blå Stjärnan i Borås tar idag emot hundar där hon inte kan använda antibtiotika - en oroande utveckling säger hon.

Det handlar om en bakterie som finns normalt hos hundar, och som framför allt kan ställa till med hudinfektioner. En bakterie som nästan explosionsartat nu har utvecklat resistens mot den vanligaste antibitotikan, enligt Jonna Pettersson som är veterinär på Blå Stjärnan i Borås.

– Jag jobbar mycket med hudbekymmer på hundar, och jag har patienter som jag inte kan behandla - som har hudproblem och där jag står mig slätt i bland. Jag har inget att sätta in för de här hundarna, säger Jonna Pettersson. `

Det första fallet hittades i Sverige 2006. Totalt det året hittades fyra fall, året efter var det runt 50 fall och förra året var man uppe i 100.

– Vi vet ju inte vilka hundar som är bärare och det betyder att något som är en steril, väl förberedd operation, ändå kan bli ett infektionsscenario eftersom just den hunden är resistent mot det mesta.

En orsak till ökningen är att hundarna allt oftare får följa med ut på resor till andra länder och för att motverka spridningen är veterinärerna mer restriktiva med antibiotika. 

– Skräckscenariot är att vi får en stor spridning bland våra sällskapsdjur och att vi står oss slätt och inte kan behandla.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".