Invandring bra för exporten

Svenskar med utländsk härkomst kan hjälpa företag att nå nya marknader och invandringen smörjer den svenska ekonomin. Det visar en studie som utikesdepartementet och handelsministern låtit göra.

Nader Laalinia är småföretagare i Ulricehamn och är ordförande för Sveriges internationella företagarförening. Han tycker att regeringen skulle kunna göra mer.

– Vi är i regler dåliga på att utnyttja kompetensen som finns bland utlandsfödda. Det är ju en resurs som vi självklart borde använda oss mer av.

Att politiker i alla partier nu uppmärksammar småföretagen är bra tycker Nader Laalinia. Och tycker att handelsminister Björlings intitiativ vad gäller utlandsfödda och deras entreprenörsskap är välkommet. Men fick han själv bestämma så skulle satsningen bli än större på bland annat exportkunskap.

– Jag skulle ta och utbilda företagarna i Sverige på exportteknik, vad det finns för möjligheter ute i världen för att göra affärer.

Och han tycker att Sverige ska vara ett industri- och exportland.

– Det är något som vi brister i idag, vi har ingen uttalad politik kring det. Det har många andra länder som t.ex. Kina.

Göran Löwing, SR International
goran.lowing@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".