1 av 2
Priset på el är högt idag
2 av 2
JUST NU

Vinterns högsta elpriser

Den stränga kylan gör att elpriserna rusar i höjden, och under förmiddagen ligger priset på över 10kr kw/h. Över hela dygnet har Sverige det högsta priset hittills i vinter.

Elpriset på Nordpool var igår eftermiddag 306 öre, jämfört med normalpriset som brukar vara kring 40 öre per kilowattimme.
Igår eftermiddagen spikades även förmiddagens priser idag: mellan 7.00 och 10.00 kostar en kilowattimme hela 10 kronor och 21 öre.

Sett över hela dygnet är dagens priser de dyraste i vinter med 3 kronor och 4 öre per kWh. Det tidigare var 2 kronor och 61 öre/kWh.

Ändå går det åt så mycket elektricitet nu att Svenska Kraftnät varnar för en ansträngd situation idag. Men någon risk för att elproduktionen inte räcker till, tror Arne Persson inte att det är.

– Svenska Kraftnät brukar vara försiktiga, så någon risk för effektbrist tror jag inte att det är. Vi kommer nog ha el så det räcker, men priset blir ju därefter. Stäng av onödiga värmeapparater och ta på dig en extra kofta istället, avslutar Arne Persson.

Charlotte Brunmark
charlotte.brunmark@sr.se


Tips på hur du kan spara energi:

Tänk på att din dator med kringutrustning drar ström även när den är avstängd. Mätningar visar att de sammantagna stand by-förlusterna från apparater i ett normalt hushåll uppgår till 250till 700 kr/år. Använd grenkontakt så undviker du att utrustningen drar ström i onödan.

Lågenergilampan lyser lika starkt som glödlampan men förbrukar 80 % mindre el samt håller tio gånger längre.

Genom att hålla rätt temperatur i kylen (+ 5 ºC) och frysen (-18 ºC) sparar du el.

Låt maten svalna innan kylförvaringen och förpacka frysvarorna lufttätt.

Det går bara åt en femtedel så mycket el för att hålla vattnet kokande med lock jämfört med utan lock.

Källa: Borås Stad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".