1 av 2
Mycket att göra för bilverkstäderna, telefonen ringer ständigt hos Petru Uzoni i Kinna. Foto: Jenny Hellström
2 av 2

Stora bilproblem i kylan

Kylan har hållit landet i ett järngrepp de senaste veckorna, och än ser den inte ut att släppa. Runt tio minusgrader dagtid och ned till tjugo minus på natten ställer till problem för många bilägare.

Jul och nyårshelgerna har varit både rejält vita och kalla. Den senaste veckan har Borås haft en genomsnittlig temperatur på minus nio grader - sju grader kallare än normalt enligt SMHI. Och kylan verkar inte vara på väg att släppa taget än.

Om det är kallt ute så är det desto svettigare för bilmekarna. Petru Uzoni som har bilverkstad i Kinna har haft öppet till sju på kvällarna och telefonen ringer mest hela tiden.

– Ja det är mycket problem och många kunder. Bilarna får inte upp värmen och en del startar inte och sen får man ju byta en del batterier naturligtvis.

De bilverkstäder Radio Sjuhärad pratar med har haft mer att göra än vanligt med både krockade bilar och sådana som helt enkelt inte vill starta i kylan.

– Folk kommer inte in i bilen och det blir panik och då ringer de till mig, avslutar Petru Uzoni innan han måste avbryta för att svara i telefonen.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".