Mark

Fass på dass gav gott resultat

Om vårdpersonal blir bättre på att ge rätt medicin i rätt mängd skulle man kunna undvika 400 dödsfall varje år, visar två nya studier om läkemedelsbiverkningar. Inom äldreomsorgen i Marks kommun arbetar man sen några år tillbaka aktivt och framgångsrikt med att hålla personalen uppdaterad i läkemedelskunskap.

I Marks kommun arbetar man aktivt, med relativt enkla medel, för att öka kunskapen och medvetenheten kring läkemedel och biverkningar bland personalen sen ungefär tre år tillbaka.

– Läkemedel har goda effekter med, det kan lätt bli en snedvriden diskussion. Samtidigt måste alla ta ett ansvar, vi har en stor tilltro till läkemedel i det här landet, säger vårdchefen i Mark, Erika Agnarsson.

Den första åtgärden var en liten tydlig och överskådlig förteckning över mediciner som hängdes på personaltoaletten, Dass-info. Något som tidigt gav goda resultat.

Idag, några år senare, finns Dass-info på alla kommunens äldreboenden, och kombinerat med bland annat förebyggande åtgärder har läkemedelskunskapen hos personalen blivit märkbart bättre, säger vårdchefen Erika Agnarsson.

– Alla medarbetare har varit jätteduktiga på detta och har tyckt att det har varit kul att få den här kunskapen också, säger hon.

Nicklas Malmberg
nicklas.malmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".