1 av 2
Daniel Eggertsen. Foto: Sofia Boo
2 av 2
Tranemo

Dåligt brandskydd på servicehus - Kommunen vägrar åtgärda brister

Tranemo kommun vägrar följa Räddningstjänstens åtgärder när det gäller brandskyddet på serviceboendet Solbacken i Länghem. Vid två tillfällen har Räddningstjänsten påpekat allvarliga brister, men kommunen har en annan uppfattning och överklagar brandkårens beslut till Länsstyrelsen.

Daniel Eggertsen, brandingenjör vid Räddningstjänsten i Södra Älvsborg, menar att brandskyddet vid Solbackens servicehus är för dåligt.

-- Ja vi ser väldigt allvarligt på bristerna, eftersom det handlar om människor som är väldigt beroende av ett bra brandskydd, säger Daniel Eggertsen.

Det handlar om möbler i korridorerna som blockerar utrymning, och dörrar som inte är stängs in till de gamlas rum, något som kan göra att rök och eld sprids. Men Tranemo kommun håller inte med om Räddningstjänstens och Daniel Eggertsens bedöming.

-- Det finns ju lagar och regler för det här och de ger ju ett utrymme för olika tolkningar. Och här gör vi bevisligen helt olika tolkningar, säger Lennart Haglund, samhällsbyggnadschef i Tranemo kommun.

Tranemo kommun har överklagat föreläggandet från Räddningstjänsten. Ett föreläggande är ett slags krav om upptäckta brister inte åtgärdas. Räddningstjänsten vill bland annat ha automatiska dörrstängare till alla rum. Men det behövs inte eftersom väggarna ändå inte skulle stå emot en brand, enligt Lennart Haglund.

-- Det hjälper inte om vi har dörren stängd om vi inte har en vägg vid sidan av dörren. Man har gjort ett felaktigt antagande om att det finns en brandscellsgräns, säger han.

Men brandingenjör Daniel Eggertsen håller inte med:

-- Vår uppfattning är helt klar: Detta är en brandcellsgräns och då ska den hållas intakt, men det görs inte i dagsläget. När vi har varit där vid flera tillfällen så står dörrarna helt uppställda.

Dessutom tycker räddningstjänsten att det är anmärkningsvärt att Tranemo kommun i höstas påstod att man åtgärdat de brister som fanns, något som sedan inte stämde vid en oanmäld inspektion.

-- Vi tycker det är anmärkningsvärt att man intygar något som sedan inte visar sig stämma. Sen kan det ju bero på missförstånd fram och tillbaka det vet jag inte, säger Daniel Eggertsen.

Men det var inte åtgärdat som man sa att det skulle vara?

– Nej.

Lennart Haglund menar att dörrarna var stängda när han var där och inspekterade. Då ansåg man bristen åtgärdad och möblerna har man nu tagit undan, säger han. Men vid tiden för intygandet så var detta ännu inte åtgärdat.

-- Det berodde på olika tolkningar om vilka möbler som ska vara där och inte, givetvis, säger Lennart Haglund.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".