1 av 4
Vargar från ett svenskt varghägn. Foto Jonas Ekströmer / SCANPIX
2 av 4
3 av 4
Över tio vargar fick avlivas i Skåne. Foto:Scanpix
4 av 4
Djurförman Johan Lindström vid ett av de hål i stängslet som vargarna bitit upp för att ta sig ut. Johan tog beslutet att avliva flocken och var själv en av de 8 jägare som sköt vargarna.Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
Borås Djurpark

Bestörtning efter vargdöden

Djurparken i Borås kan komma att hjälpa Skånes djurpark att bygga upp en ny vargflock efter att skåneparken tvingats avliva alla sina vargar.
Det var efter att alfahonan rymt som det blev stor oro i flocken i Skåne. Carin Mortensen avdelningschef vid Djurparken i Borås är bestört efter beskedet.

I Borås Djurpark finns sju vargar där ett par är ett sk alfapar. Carin Mortensen, avdelningschef vid Borås Djurpark, menar att det är oerhört viktigt att bibehålla alfaparet intakt.

--Jag har full förståelse för att det blev oroligt i flocken i Skåne om alfatiken försvann. Det är oerhört viktigt att bibehålla paret och det finns ju en oro också för vad som händer med den flock i Gävletrakten som sköts i samband med vargjakten, säger hon.

 Just nu är Djurparkens vargflock i Orsa eftersom Björnberget, som ligger granne med varghägnet, byggs om. Men till våren ska de vara tillbaka igen.

– Det är tragiskt när man får höra att de tvingades avliva alla djuren i Skåne, säger Carin Mortensen.

Alla vargar avlivades i Skåne

Skånes djurpark tvingades avliva hela sin vargflock, på tolv djur, efter att flera vargar lyckats ta sig ut ur hägnet i går.
"Egentligen började det hela redan i torsdags", berättar Johan Lindström, djurparkens djurförman i ett pressmeddelande.
"Två unga hannar hade lyckats gnaga upp ett litet hål mellan varghägnet och kronhjortsfållan.
"Vi lyckades få in dem i hägnet och laga hålet. Det är väldigt svårt att få vargar som börjat ta sig ut att stanna kvar inne i hägn, men efter några dagar med förstärkt tillsyn började vi tro att det hela trots allt hade löst sig till det bästa", förklarar han.

Alla vargar avlivades av parkens egen personal

Nätstängslet runt varghägnet var kraftigt och avpassat för just varg. ändå lyckades djuren ta sig igenom.
"Vi misstänker att det kan bero på en tillfällig stark oro i gruppen...vi närmar oss parningstid för varg och en av de unga hannarna vad väldigt välväxt. En teoretisk möjlighet skulle kunna vara att driften att flytta sig från flocken blivit väldigt stark", skriver Johan Lindström.

-Det är en fruktansvärd sorg. Det är inte lätt att bygga upp en varggrupp. Det tar flera år. Men jag anser att vi har gjort helt rätt, säger Johan Lindström, djurförman på Skånes djurpark till TT.

TT: Var det någon fara för de besökande?
-Nej, vi åkte runt och sade till samtliga att de måste lämna parken, för vi befinner oss i en krissituation. Och då menar jag inte att vargarna skulle gå på människorna, utan för avlivningens skull.

TT: Blev besökarna rädda?
-Nej, de blev nog lite paffa. Tyvärr förstod inte alla hur allvarligt det var. Vi hade svårt att få ut en del besökare.

TT: Kommer ni att skaffa nya vargar?
-Vi har inte tagit ställning till det ännu. Vi får diskutera det. Men jag tycker att vi ska ha varg. Vi har ett uppdrag att visa upp varg, det står i våra stadgar. Men hur det ska se ut, det vet vi inte än.

TT: Är det svårt att skaffa nya vargar?
-Det kan vara svårt att hitta rätt individer, som passar ihop. De är väldigt speciella. Men varg ska vi kunna få fatt i, det tror jag.

TT: Är det något du tycker ni borde gjort annorlunda?
-Nej. Vi tycker att vi har handlat så rätt som man kunde i en fruktansvärt tragisk och pressad situation.
-Alfatiken styr hela gruppen, den är uppbyggd kring henne. Hon har ett hemområde och när hon lämnar det, då är det inte bra. Vi märkte tydligt att när hon kommit ut, då ville de andra inte stanna kvar.

TT: Fanns det ingen möjlighet att mota tillbaka alfatiken?
-Nej, vi kom inte så nära, så det fanns ingen möjlighet att använda bedövningsgevär.

TT: Borde ni inte haft ett bättre staket runt varghägnet?
-Staketet är ombyggt 1996 och det är godkänt för varg. Men när de väl vill ut så sliter de något så fruktansvärt, så att de drar ut sina egna tänder. De har bara en sak i huvudet och det är att komma ut, säger Johan Lindström.

Pär Sandin/TT
033-17 75 61
par.sandin@sr.se

Fråga

Nio hägn för varg i Sverige

Det finns bara nio djurparker i Sverige som har varg. Det är Borås Djurpark, Nordens Ark, Junsele Djurpark, Järvzoo, Kolmårdens Djurpark, Lycksele Djurpark, Orsa Grönklitt, Skånes Djurpark, Skansen.

I Kolmården sitter den artkoordinator som bestämmer vilka vargar som ska skickas vart när en djurpark behöver förnya sitt bestånd. Det är han som bestämmer om Borås Djurpark ska vara med och skicka några av de valpar som årlitgen föds i hägnet i Djurparken till Skåne.

P Sandin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista