1 av 2
Säveån genom Vänga mosse. Foto: Carolina Nätt/Borås Stad
2 av 2
Kommunbiologen Jenny Pleym. Foto: Bo Thorin
Fristad

Vänga - en typisk mosse för Borås

Idag väntas Borås kommunstyrelse besluta om köpet av Vänga Mosse, som därmed kommer att bli Borås sjätte naturreservat på tio år.

Vänga Mosse nordväst om Fristad är en cirka två gånger en och en halv kilometer stor våtmark. Av denna köper nu Borås de mesta, 279 hektar, av sex göteborgsläkare som haft den som jaktmark. De köpte den i början av 1990-talet för 600 000 kronor när Borås tackade nej till köpet. Nu, drygt 15 år senare, får kommunen betala 2,8 miljoner för våtmarken.

– Den är stor, den är relativt öppen, den har ett mycket rikt fågelliv, dessutom går det ett vattendrag rakt igenom, säger kommunens biolog Jenny Pleym om det som är speciellt för mossen.

Nu hoppas Jenny Pleym på avverkning av all tall som vuxit upp på mossen till följd av landskapets allmänna övergödning:

– Det är en fördom att reservat ska vara opåverkade av människan, alla reservat måste skötas.

Jenny Pleym hoppas att arter som ljungpipare, storspov och gulärla ska återvända till Vänga Mosse, om landskapet öppnas upp, och sälla sig till de arter som redan finns där, bland andra enkelbeckasin, trana, duvhök, fiskgjuse - kungs- och havsörn ibland. Och på växtsidan dvärgbjörk och myrlilja, bland annat.

Jenny Pleym gläds åt det blivande naturreservatet:

– Det är roligt att kunna ha ytterligare ett kommunalt reservat, som verkligen är typiskt för Borås.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista