1 av 2
Avdelningschefen Ing-Britt Johansson och barnsköterskan Agneta Bergerot. Foto: Jenny Hellström.
2 av 2
Borås

Mystisk cancervåg på SÄS

Många av de anställda på Neonatalavdelningen på sjukhuset i Borås har drabbats av cancer. Utan att man vet orsaken har elva av de anställda insjuknat sedan 1992. Två har avlidit.
Nu blir det nya utredningar för att utreda orsaken.

Under julen stod det klart att ytterligare en av de anställda på Neonatal, avdelningen för för tidigt födda, har drabbats av cancer.
På avdelningen arbetar i dag 45 personer, och det var det andra fallet bara under förra året.

Cancerfallen blir fler
Det första cancerfallet var 1992, men enligt avdelningschefen Ing-Britt Johansson har antalet fall intensifierats de senaste tio åren. Merparten har fått bröstcancer och två har avlidit.

Sjukdomsvågen har skapat stor oro bland både personal och chefer, och omfattande utredningar har gjorts. 
Läkemedel, kemikalier och den tekniska utrustningen har gåtts igenom, och man har även gjort jämförelser med liknande avdelningar på sjukhus i Europa och USA. Det man sett är att Borås har en överrepresentation av cancerfall, men någon orsak har man inte hittat.

Kan bero på byggnaden
Med anledning av de senaste fallen ska nu en ny utredning göras. Då ska man undersöka om det är något i själva byggnaden som orsakar cancer.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".