1 av 3
2 av 3
Marinerade bönor till skolmat? Foto: Anders Wiklund/ Scanpix
3 av 3
Vegetarianerna Alexandra Sergkvist och Linnea Johanisson idrottar veckans alla dagar utan problem. Foto: SR
Borås

Strid om vegetarisk skolmat


Det kan bli vegetarisk mat en dag i veckan på skolorna i Borås. Förslaget splittrar den borgerliga majoriteten, kristdemokraternas Karl-Gustav Drotz tycker till exempel att vegetariska skolbarn inte orkar med skoldagen.
Alexandra Sergkvist och Linnea Johanisson, på Bäckäng idrottar veckans alla dagar utan problem.

Ett förslag att Borås skolor en dag i veckan enbart ska servera vegetarisk mat spräckte i går oväntat den borgerliga enigheten i Borås kommunstyrelse. Orsaken var att Miljöpartiet, som ingår i den styrande borgerliga majoriteten i Borås och dess företrädare Tom Andersson stödde det socialdemokratiska förslaget.

Kommunstyrelsen i Borås beslöt igår, efter Miljöpartiets ställningstagande, att dra tillbaka ärendet och tänka över det hela en gång till.

Miljöpartiet har räknat ut att det serveras 120 ton kött i Borås skolor varje år. Det är utsläppen, både vid uppfödningen och transporterna, som är huvudskälet till att såväl Miljöpartiet som Socialdemokraterna föreslår vegetarisk mat en gång i veckan i Borås skolor.

Kristdemokraternas Karl-Gustav Drotz hade föreslagit att kommunstyrelsen igår skulle avslå förslaget.

– Det handlar om hur barn ska orka med sin skolgång. Däremot tycker jag ett bra salladsbord är viktigt.

Men Karl-Gustav Drotz antydan att vegetariska skolbarn inte orkar med skoldagen tillbakavisades av miljöpartisten Tom Andersson.

– De flesta skulle klara sig bra på bara vegetarisk mat i skolan.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista