1 av 2
Stefan Andersson, chef för brandstationen i Dalsjöfors. Foto: Jenny Hellström, SR
2 av 2

Brandmän saknas i Sjuhärad

Behovet av deltidsbrandmän i Södra Älvsborg är stort - sammanlagt åtta stationer i området, däribland Dalsjöfors, Dalstorp och Fristad söker just nu brandmän.

-- Det största problemet för att få folk är att fler idag jobbar utanför orten där de bor, säger Stefan Andersson, chef för brandstationen i Dalsjöfors.

Omkring tio procent av deltidsbrandmännen slutar varje år: att flytta från orten, bilda familj eller byta jobb - är de vanligaste orsakerna till att man slutar. Räddningstjänsten i Södra Älvsborg söker just nu brandmän till åtta stationer i området.

– Just nu är vi 16 personer men vi behöver vara 18, säger Stefan Andersson, platschef.

Annars har just Dalsjöfors inte haft några större problem med att skaffa folk tidigare - när några har slutat har nya börjat - ännu lättare var det förr då de flesta jobbade på orten - när fabriken, Almedahls, var i gång var det inga problem, säger platschefen Stefan Andersson - i dag får man trycka på andra saker för att locka folk.

– Det är bra gemenskap i gruppen och bra kamratskap och vi gör aktiviteter ihop, även på kvällar och helger, säger Stefan.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".