Christina Brandt, alkoholhandläggare och moderat kommunpolitiker. Foto: Borås Stad
Borås

Moderat mobbade anställd - anmäld till Arbetsmiljöverket

Uppdaterad 15:27
Moderat politikern Christina Brandt, som också arbetar som alkoholhandläggare i Borås kommun, anklagas för kränkande särbehandling och mobbning av en underordnad - det hela har nu anmälts till Arbetsmiljöverket av facket.

Kommundelnämndsordföranden på Sjöbo i Borås, Christina Brandt, får nu stark kritik. Inte i hennes egenskap som politiker utan kring hennes yrkesroll som alkoholhandläggare.

Bakgrunden till konflikten handlar om serveringstider för alkohol på restauranger i Borås. Det är politikerna i socialnämnden som beslutar om och hur länge krogarna får servera alkohol. I mitten av juni beslutade socialnämnden, bland annat på inrådan av polisen, om begränsningar i serveringstiderna för några av Borås krogar. Men bara en dryg vecka senare gick alkoholhandläggaren Christina Brandt in och ändrade besluten så att två krogar fick längre serveringstider. 

Kränkande behandling
När en underordnad tyckte att detta var märkligt och påtalade det blev hon mobbad av Christina Brandt.

– Så fort vår medlem kommer in i ett rum går hon ut. När vår medlem vidtalar chefen så svarar hon inte, säger Lars-Erik Ekbäck, Akademikerfacket. 

– Det har också uttalats hot om att "ingen ska sticka kniven i mig ostraffad", säger Lars-Erik Ekbäck, hotet ska ha skett inför en arbetsgrupp. 
– Det skapas en rädsla för att uttala sig om eventuella oegentligheter, säger Lars-Erik Ekbäck.

Inga kommentarer
– Det pågår ett interntarbete kring den här frågan, säger Christina Brandt som i övrigt inte har några kommentarer. Hon hänvisar till socialchefen Dan Persson.

– Jag har inga kommentarer, säger Dan Persson. 

Tog beslut utan att informera politikerna
Besluten ändrades utan att varken ordförande eller vice ordförande i socialnämnden informerades. Det var först i mitten av november, fem månader senare, som hela nämnden fick information.

Socialnämndens vice ordförande socialdemokraten Sven Martinger reagerar på att besluten ändrats utan att nämnden fick veta något.
– Det är beklagligt, säger Sven Martinger.

Även socialnämndens ordförande Ingegerd Nyborg, som alltså är partikollega till Brandt, säger att det var fel att nämnden inte informerades.
– Det är inte bra, ett misstag har begåtts, säger Ingegerd Nyborg.

Men när det gäller mobbningsanklagelserna vill hon inte ge några kommentarer och hon anser att arbetsmiljön på socialförvaltningen är bra.

Kommunalrådet Ulrik Nilsson (M) vill inte idag uttala sig om partiet har förtroende för Christina Brandt.

– Än så länge är det en tvist mellan en anställd och en chef. När det är klart vem som har rätt och fel då kan man diskutera förtroendefrågan, säger Ulrik Nilsson.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".