1 av 2
Nytt fusk vid teoriprovet Foto: Ingvar Karmhed
2 av 2
Borås

Nytt fusk med körkortsprov oroar

Ett nytt sorts fusk på teoriprovet till körkortet har upptäckts runt om i Sverige. För runt 12 000 kronor kan provtagaren få hjälp med provet via mobiltelefon av en medhjälpare utanför provsalen. En av de utsatta städerna är Borås.

Troligen är medhjälparna personer som tjänar stora pengar på att hjälpa andra att fuska säger kontorschef för Vägverkets förarprovskontor Borås Jan Jarneving.

Teoriprovet skrivs idag med hjälp av dator och vill man så kan man få frågorna upplästa i hörlurar när man skriver provet. Det är den här möjligehten som nu missbrukas.

Fusk på telefon
Med hjälp av en mobiltelefon med en trådlös öronsnäcka, så kallat bluetooth headset, som placeras under hörlurarna så kan en provskrivare ringa upp en medhjälpare som befinner sig någon annanstans och som genom öronsnäckan kan höra frågorna och ge rätt svar till provskrivaren.

– Det känns inte bra attt det gått så långt, säger Jan Jarneving.

Ny utrustning
En person har påkommits i Borås och sen i november när fusket först upptäcktes, har fem fall av den här sortens fusk upptäckts i landet. Men nu försöker Vägverket motverka mobilfusket.

--Vi har en speciell utrustning på kontoren i Sverige, utrustning som nu levereras ut fortlöpande. som känner av om sändning pågår, säger Jan Jarneving.

Men något straff kan varken provskrivare eller medhjälpare riskera i nuläget säger Jan Jarneving.

Hoppas på straff
– Fusk finns det idag ingen straffsats på, men vi hoppas att det blir en påföljd på ett eller annat sätt, säger Jarneving.

Sofia Boo
Sofia.Boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".