1 av 2
Driftstörningar i fjärrvärmen väntas Foto: Sofia Boo
2 av 2
Borås

Haveri och brand på Ryaverket

Uppdaterad: 14:55
Två bränder har inträffat på Ryaverket i Borås. Fjärrvärmekunderna i Borås drabbas och får det kallare i sina bostäder.

Under eftermiddagen när anställda på värmeverket återigen skulle starta bränsle inmatningen så började det återigen brinna. Enligt Räddningstjänsten ska det bero på ett elfel.

Det första problemet inträffade på inmatningen av bränsle till biopannorna på Ryaverket i Borås under morgonen. Haveriet gjorde att det började brinna. Kylan var orsaken till haveriet och fjärrvärmekunderna kan räkna med driftstörningar under dagen. Det har också varit rökutveckling i ett flisupplag. Räddningstjänsten fick rycka ut och släcka branden.

Haveriet gör att biopannorna står stilla och kallproppar bestående av kallt vatten förs ut i fjärrvärmenätet. Det kan sänka innetemperaturen med ett par grader i bostäderna. Driftpersonal kommer att starta upp reservanläggningar ute i fjärrvärmenätet.

Det är oklart när störningarna upphör och fjärrvärmeleveransena återgår till det normala igen. Det varma vattnet som går ut till kunderna fick ändras till 80 grader, normalt sett så är vattnet 100 grader när det skickas ut i ledningarna.

Ryaverket levererar värme till 30 000 boråsare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".