1 av 3
2 av 3
Snötäckta spår orsakar förseningar Foto: Jan Collsiöö,Scanpix
3 av 3

Förseningar retar SJs resenärer

Tågpendlarnas dom mot SJ är hård efter den senaste tidens förseningar på Västra stambanan mellan Göteborg och Stockholm. Under de kalla veckorna har till och med X 2000-tågen dragits med stora förseningar.

SJ hade planerat in ytterligare avgångar mellan Göteborg och Stockholm, men eftersom det råder fordonsbrist på grund av kylan så kommer inte de nya turerna igång förrän i slutet av januari.

Tågen klarar helt enkelt inte av den stränga kylan utan isas ner. Det normala underhållet av vagnarna tar också längre tid då de måste värmas upp igen för att fungera.

På SJ säger man att beredskapen för det här kalla vädret har brustit eftersom de senaste årens vintrar har varit mycket mildare.
Man säger också att anledningen till att X 2000-tågen har haft fler förseningar än vanligt, är att det även i normala fall är trångt på järnvägen men att det kyliga vädret medför köbildningar då det blir is på spåren.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".