Jessica Santos Widenby har en jobbig knäskada. Foto: Sofia Boo
Borås

Fotbollsklubbar dåliga på att förebygga knäskador

Fotbollsklubbar borde jobba mer med att förebygga knäskador hos unga fotbollspelare. Det menar ansvarig för riksfotbollsgymnasiet i Borås Johnny Murray och fotbollsspelaren Jessica Santos Widenby som tycker att man tidigare borde anpassa träning för att undvika skador längre fram.

En ny svensk studie visar att man genom anpassad träning och uppvärmning med balans- och styrkeövningar kan minska risken för kvinnliga fotbollsspelare att drabbas av knäskador med nästan 80%. Och det är tjejerna som är värst drabbade, de löper fyra gånger större större risk att drabbas av knäskador än manliga fotbollsspelare.

En smäll för tre år sedan på träning och sedan var knäskadan ett faktum för Jessica Santos Widenby från Borås som går första året på riksfotbollsgymnasiet. Men på grund av en felaktig första diagnos där läkaren sa att allt var okej så har Jessica kört på för fullt ända fram tills hon gjorde ett nytt läkarbesök.

För lite förebyggande träning
Vid riksfotbollsgymnasiet har man under två års tid satsat på ökad träning för att förebygga knäskador säger ansvarige Johnny Murray. Men Jessica Santos Widenby önskar att det fanns mer förebyggande träning för knäskador även i klubblaget.
--  Man ska ju förebygga det så att ingen blir skadad. Ingen verkar tänka på det utan hoppas att det inte händer.

Läs mer:

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista