1 av 2
Sven Martinger.
2 av 2
Borås

Socialkontoret blir en rättslig fråga

Anklagelserna om mobbning och utfrysning är inte det enda arbetsmiljöproblemet på socialkontoret i Borås. Arbetsmiljöverket kräver även att kommunen gör något åt socialsekreterarnas stressiga arbetssituation.

Vid Arbetsmiljöverkets inspektion uppdagades flera problem på socialförvaltningen i Borås - socialsekreterarna har till exempel en mycket hög arbetsbelastning, chefsbyten och felaktiga lokaler har dessutom ökat arbetsbördan ytterligare.

Det saknas även rutiner för hur man ska hantera om anställda utsätts för hot och våld i tjänsten. Mycket olyckligt, anser socialnämndens vice ordförande Sven Martinger (S).

– Det är en nog illa med en anmälan. Det är jätteilla att det är ännu en anmälan. Givetvis undrar man vad det är som är galet.

Rättslig fråga
Arbetsmiljöverket har krävt att kommunen åtgärdar problemen, krav som är förenade med vite på 400 000 kronor. Kommunen har dock överklagat kravet till länsrätten.
Socialnämndens vice ordförande Sven Martinger tycker att det är beklagligt att arbetsmiljön på socialkontoret blir en rättslig fråga.

Grundproblemet är att det saknas resurser, menar Martinger.

– Det är politiken det är fel på. De som har jobbat har jobbat under ett jättestort tryck.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".