1 av 2
Böckerna står i centrum när en internationell bibliotekskonferens går av stapeln i Ulricehamn i februari. Foto: Scanpix.
2 av 2
Anna-Lena Johansson.
Ulricehamn

Ulricehamn har världskonferens - skapar morgondagens bibliotek

Inom kort är det dags för Ulricehamn att arrangera en internationell blibliotekskonferens. Tanken är att utveckla de svenska biblioteken är till för att utveckla , och ta dem in i framtiden.

Under två dagar i februari ska bibliotekarier från flera olika länder samlas för att tala om morgondagens folkbibliotek. 

Arrangemanget är ett samarbete bland annat mellan Ulricehamn, Regionbibliotek/Kultur i Väst och Tranemo kommun och pågår 10-11 februari.

Anna-Lena Johansson, bibliotekschef i Ulricehamn ser fram emot konferensen och menar att Sverige har mycket att lära av andra länder vad gäller biblioteksutveckling.

– Ja, det har vi verkligen. Vi sneglar alltid mycket på Danmark när det gäller att utveckla biblioteken. De ligger långt fram, har mycket interaktivitet och spännande tänkande kring sina barnavdelningar, säger Anna-Lena Johansson.

I Danmark finns en nationell bibliotekslag som stärkt bibliotekens roll, och i Nederländerna, arbetar man framgångsrikt med moderna biliotekskoncept. I Sverige däremot finns ingen nationell strategi för folkbilbioteken.

– Jag hoppas få lite nya tankar och bygga nätverk till andra länder. Att vi lär känna varanndra och får lättare att utbyta oerfarenheter, avslutar bibliotekschef Anna-Lena Johansson.

Charlotte Brunmark
charlotte.brunmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista