1 av 3
Foto: Scanpix.
2 av 3
3 av 3
Borås

Svår vinter för hemlösa i Borås

Antalet hemlösa snarare ökar än minskar i Borås. Trots temperaturer under 20 minusgrader sover människor utomhus, och till kristna LP-stiftelsen kommer alltfler för lite värme och mat.

Den kalla vintern har varit hård mot de mindre bemedlade i Borås.

– Nu har det vart några dagar när det varit j...t kallt, och dåligt med burkar och sådant. Det vänder väl snart igen, säger en besökare på den kristna Lp-stiftelsen.

Trots att temperaturen sjunkit under 20 grader har folk sovit i trappuppgångar, på offentliga toaletter och i värsta fall på nåt skyddat ställe utomhus.

– När det vart som kallast har jag legat i en husbil som en kompis har, annars har jag legat ute - skaffa lite kartonger och filtar så funkar det också.

På LP-stiftelsen kan de utslagna få en stunds värme och lite mat, men det är med knappa resurser i ett allt hårdare samhällsklimat. Det säger pensionerade politikern och frivilligarbetaren Björn Wahllöf.

– Min uppfattning är att det blivit sämre, och det är inte bra. Den kristna församlingen får ett ännu viktigare uppdrag i att hjälpa människor, säger Björn Wahllöf och påminner om den barmhärtige samariten i bibeln.

– Där har du en klassisk bild av hur vi kristna ska vara, säger Wahllöf.

Nicklas Malmberg
nicklas.malmberg@sr.se

Mikael Olmås
mikael.olmas@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".