1 av 3
Bild från Haiti efter tisdagens jordbävning. Foto: Scanpix.
2 av 3
Foto: Scanpix.
3 av 3
Foto: Mina Benaissa.
Borås

Röda korset kraftsamlar för Haiti

50 000 har dött och tre miljoner är skadade eller hemlösa efter jordbävningen i Haiti. Röda Korset i Borås har nu startat en katastrof-insamling.

Jordbävningskatastrofen i Haiti beskrivs som en av dom mest omfattande katastroferna i sitt slag.

3 miljoner har skadats eller blivit hemlösa enligt nya uppgifter under torsdagseftermiddagen. Samma uppgifter gör gällande att 50 000 avlidit.

Det finns nu ett massivt behov av hjälpinsatser i landet, som redan tidigare hör till ett av dom fattigaste i världen.

Birgitta Wennerten och kollegorna vid Röda korset i Borås har mobiliserat snabbt. I helgen ska man ut med bössor och man har redan ringt affärer för att få stå inomhus och samla in.

– Vi reagerar direkt när vi hör att det inträffat en katastrof på något sätt. Jag tror även att folk som hör på radio eller ser på TV vill kunna göra en insats så fort som möjligt, säger Birgitta Wennerten.

Från internationella Röda Korset har man gått ut till dom nationella och lokala förningarna med en vädjan om 75 miljoner kronor.

– Det som gör att man blir särskilt ledsen är att detta är ett så oerhört fattigt land. Människor som inte har tak över huvudet annars eller bara ett par plåtbitar. Också ser man hur sjukhus, paralamentet och FN:s byggnad bara har raserats, säger Roland Plamqvist är ordförande i Fristad-Gingri.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".