1 av 2
Pelaren skulle sätta Mark på kartan - nu står den där till ingen nytta. Foto:SR Sjuhärad
2 av 2
Mark

Svartbygge får stå kvar i Mark

Uppdaterad 13:42
Den 30 meter höga masten vid gymnasiet i Mark har varit ett svartbygge i tio år, men nu är den laglig.

Därmed slipper det kommunala bolaget Marks Kraftvärmebolag, som äger betongstolpen, betala dyra pengar för att ta ner den. Och nu står den där till ingen nytta.

Den 30 meter höga betongstolpen som står vid gymnasiet, alldeles vid det kommunala badhuset Kaskad, har en gång varit ett vindkraftverk. Då, 1997, var det ett pionjärprojekt som kostade 300 000 kronor att bygga och som skulle sätta Mark på kartan som en föregångskommun på området. Marks Värmebolag äger anläggningen. Men genom grannars överklagan så blev det stopp för vindsnurran.

Kommunen har under tiden hunnit få en ny bygglovsarkitekt, Helena Kransén, som inte varit med om den tidigare handläggningen men läst in sig på ärendet.

– Det var många turer kring den här masten, vad jag förstår. Man tog bort propellern - det som störde. Sen blev masten kvar, det skulle ha kostat för mycket att ta ner den, säger bygglovsarkitekt, Helena Kransén.

Kommuens Värmebolag försökte både göra den 30 meter höga stolpen till reklampelare och hyra ut den till en mobiloperatörer med en 3G-antenn. Men alla förslagen var för utmanande för att kommunen skulle gå med på genomföra dem.

– Resultatet är faktiskt att den står kvar där. Och ingen har anmält att den skulle vara störande. Och preskriptionstiden har gått ut nu, berättar bygglovsarkitekt Helena Kransén.

Och nu är det laglig?

– Ja, nu har det gått tio år, säger Helena Kransén.

Helena Kranzén vill hitta ett användningssätt till betongstolpen vid gymnasiet och hon kan tänka sig en tävling eller att man på gymnasiet hittar ett användningsområde.

– Det är väl en uppmaning till folk att komma med en bra idé, säger Helena Kranzén.

Marks Värmebolag som äger masten och har kontoret inte haft någon dialog med.

– Vi får väl se hur diskussionen fortgår, säger Helena Kranzén. 

Pär Sandin
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".