1 av 2
Illustration: Rosenbergs Arkitekter AB.
2 av 2
BORÅS

Vill reservera mark för skyskrapa

Planerna att bygga ett 30-våningshus vid Annelundsmotet i Borås fortsätter. Under fredagen åker Borås högsta politiker till Stockholm på studiebesök och igår begärde kommunala AB Bostäder att få reservera mark för skyskrapan intill Pinocchiostatyn.

Men det innebär inte att man bestämt sig för att bygga

– Det vi bestämt oss för är att gå vidare och studera det närmre. Ska vi lägga mer pengar på projektet så vill vi veta att vi har mark att bygga på, säger AB Bostäders VD Sven Liljegren.

Än är det långt till att drömmarna om en 30 våningar och 90 meter hög skyskrapa i Borås förverkligas. Men under fredagen åker tre av Borås kommunalråd plus stadsbyggnadschefen till Stockholm för att träffa den tilltänkte arkitekten, Alessandro Ripellino, och se några av hans skapelser, bland annat den före detta Skatteskrapan som byggts om till studentbostäder.

Ripellinos specialitet är, enligt AB Bostäder, att bygga högt och billigt. AB Bostäders skyskrapa skulle innehålla både studentlägenheter, vanliga lägenheter och kommersiella lokaler. Flera byggföretag har tidigare haft chansen och bland annat planerat för hotell, men gett upp eftersom kalkylerna inte höll. Skulle Bostäders skyskrapa gå med förlust så skulle det drabba hela företaget och därmed resultera i högre hyror för alla Bostäders hyresgäster.

– Det här ska vara ett ekonomiskt försvarbar investering, det får inte bli något skrytbygge. De resurser vi har lagt hittills det klarar vi utan att det påverkar våra andra hyregäster, säger AB Bostäders VD Sven Liljegren.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista