Västra Götaland

Inkasso fortare till kronofogden

Personer med betalningssvårigheter hamnar allt fortare hos kronofogden. Trenden är att inkassoföretagen fått allt mer bråttom att driva in pengarna via kronofogden.

Malin Zerull är verksjurist på Kronofogdens huvudkontor, och hon har märkt av förändringen de senaste fem åren.

– Alla är överens om att det går snabbt mellan det att en faktura förfaller tills dess att det kommer in en ansökan om betalningsförläggande, säger hon.

Västekot har pratat med flera inkassoföretag, och alla säger att det går snabbare nu. På Alektum är Peter Hellman informationschef. Enligt honom kan tiden mellan inkassokravet och ansökan om betalningsförläggande hos Kronofogden ha kortats från 25 till 15 dagar, vilket beror på att informationshanteringen har blivit effektivare.

– Så man kan säga att de som ska till Kronofogden kommer dit snabbare, men de som inte ska dit inte kommer dit alls, säger han.

En kortare tid betyder att fler fall går till Kronofogden eftersom färre hinner betala i tid. Peter Hellman tror inte att det betyder mer kostnader för Kronofogden och skattebetalarna, men Malin Zerull håller inte med.

– Även om det är en ansökningsavgift som kronofogden tar ut så kostar det samhället pengar att Kronofogden arbetar med ett ärende, säger Malin Zerull.

Lasse Edfast
lasse.edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".