1 av 2
Foto: Pressens bild /Scanpix
2 av 2

Fosterbarn kräver ursäkt

Lars-Anders Esenfjäll utsattes under flera år för misshandel och slavarbete i fosterhemmet i Ambjörnarp. Han är ett av de hundratals barn som utsattes för övergrepp under sin tid på fosterhem eller barnhem i Sverige och som berättat om det i en utredning som igår lämnades över till regeringen. Och Lars-Anders Esenfjäll kräver nu en ursäkt för sitt lidande.

60-åriga Lars-Anders Esenfjäll är en av de som deltagit med sin historia till utredningen, bland annat om de övergrepp han utsattes för då han var fosterhemsplacerad i Ambjörnarp som treåring. Han är kritisk hur nuvarande och föregående regering har hanterat den här frågan om upprättelse

– Det räcker inte med en ursäkt, här får man använda ordet förlåt. Och ska man behöva utreda för att kunna säga det så är det mycket mycket svagt. Jag tycker det är konstigt att man ska tillsätta utredning på utredning och jag tror att det här kommer att bli en riktig långbänk, säger Lars-Anders Esenfjäll.

En ny utredning, det sa folkhälsominister Maria Larsson, Kristdemokraterna igår när de 400 vittnesmålen presenterades. En ny utredning för att, som det heter, se hur offren kan få upprättelse. Under fyra år har man samlat in vittnesmål från barn som varit placerade på fosterhem och barnhem. Fasansfulla vittensmål; händer som skållades med kokande vatten, barn som tvingats äta sina egna spyor, misshandel. Över hälften av de intervjuade berättar att de utsatts för sexuella övergrepp.

Lars-Anders Esenfjäll kom som tråring från ett barnhem till en gård utanför Ambjörnarp i Tranemo och utsattes där för fasanfull behandling som skadat honom för livet. Han är idag sextio år. Först för tio år sedan påbörjade han att bearbeta sina skräckupplevelser genom terapi, det här efter ett mångårigt missbruk.

– Det här kan inte ersättas med pengar, det handlar inte om det, men det är en liten salva på såren som vi får efter misären vi levt i. Att vi ska få lite för vår smärta och lidande, det tycker jag, säger Lars-Anders Esenfjäll.

Men även idag far barn illa på fosterhem säger Lars-Anders Esenfjäll.

– Det ringer ungdomar till mig som far illa. Det är skrämmande.

Mer om vanvårdsutredningen hittar du här: 

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".