1 av 2
Gunilla Magnusson på Högskolan i Borås vill koppla samman högskolan med samhället.(Foto SR Sjuhärad)
2 av 2
Zuhrijana Saiti Redzepi vill få en svensk utbildning. (Foto: SR Sjuhärad)
Borås

RuC kopplar samman kontakter

Den 15 januari startade ett nytt samarbetsorgan på Högskolan i Borås som ska koppla samman högskolans utbildning med utbildningsbehov på företag eller i det offentliga.

Regionalt utvecklingscentrum, RuC, är en del av den stora pedagogiska institutionen på Högskolan i Borås. Man ska alltså koppla samman den pedagogiska kunskapen med samhällets behov. Delarna har funnits tidigare på Högskolan men nu förs de samman.

Man riktar sig mot akademiker med utländsk bakgrund som behöver lära sig svenska och svensk samhällskunskap för att kunna arbeta i Sverige, men också mot andra vuxenstuderande och de som arbetar på förskolor och skolor.

- Till exempel har vi nu en föreläsningsserie inom it i skolutvecklingen, alltifrån youtube till twitter och facebook och så vidare. Målgruppen kan vara lärare. Andra målgrupper kan vara invandrarakademiker, säger Gunilla Magnusson, chef för RUC.

En sådan student är Zuhrijana Saiti Redzepi som utbildat sig i Tyskland men nu vill bli tandsköterska i Sverige.

- Jag studerar här på Högskolan och grundtanken till en början är att förbättra språket. I början är det alltid lite konstigt och svårt, men det går, säger Zuhrijana Saiti Redzepi.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".