Borås

Kommunen struntar i transporterna

Den frusna maten som serveras till äldre i Borås har kritiserats för att den transporteras 38 mil från Sala. Men i det nya kontrakt kommunen tecknat med ett nytt företag blir det ännu längre transportsträcka.

Borås stad har alltså tecknat ett nytt kontrakt för den frysta maten som innebär ännu längre transportsträcka. Transporten är inte relevant, säger kommunens upphandlare Helena Sävefjärd:

– Vi kan inte ställa sådana krav på var leveranserna ska komma ifrån, säger hon.

Transporterna ingår inte i kommunens krav. Därför vann i stället det företag som erbjöd det billigaste priset, franska Sodexo med sitt kök i Gävle, 48 mil från Borås, tio mil längre bort än dagens kök i Sala.

Från Gävle ska nu de närmaste elva månaderna, två gånger i veckan, transporteras minst 1500 portioner frusen mat till Borås, alltså mellan 3 000 och 5 000 portioner per vecka.

Kontraktet kan förlängas men Borås utreder just nu den kylda maten. En ambition är just att minska utsläppen, alltså att i framtiden laga den frysta maten så nära Borås som möjligt.

Frågan är då bara om det blir dyrare än dagens frysta mat.

Sodexo vann årets upphandling med ett pris på 28 kronor per portion för den så kallade normalkosten, nästan två kronor dyrare än dagens frysta mat.

Kommunens upphandling ställer en rad kvalitetskrav, närings- och energiinnehåll bland annat , och mottagarna ska kunna välja mellan minst tio olika rätter.

Men det viktigaste, smaken, ingår av naturliga skäl inte. Smaken är som bekant delad. Men mottagarna ska ändå få säga sitt, lovar Helena Sävefjärd:

– Vi kommer att göra en undersökning varje år där brukarna får tycka till.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".