Borås

Stor ökning av antalet butiksrån - "Man blir väldigt rädd"

Antalet butiksrån ökar. Förra året anmäldes 216 rån mot butiker i Västra Götaland - det är en ökning med över 20 procent jämfört med året innan. I december rånades både frisörsalongen och 7-Eleven och bensinstationen på Göta i Borås.

Trots att fler och fler mindre butiker använder övervakningskameror och försöker begränsa användningen av kontanter ökar butiksrånen.

Ny statistik från , som presenterades i veckan, visar att 216 butiker i Västra Götaland rånades förra året. Det är en ökning med över 20 procent jämfört med året innan.

I slutet av förra året utsattes flera mindre butiker i Borås för rån, bland annat frisörsalongen och 7-Eleven och bensinstationen på Göta. Affärsinnehavaren Majid Rajabaleyan befann sig inte själv i butiken, men fick ett samtal från sin anställde precis efter det att två maskerade män hade tvingat till sig kassan:

– Jag tänkte först och främst på min anställde, och att hon inte skulle vara skadad. Jag bara sa till henne att stänga butiken och sätta sig någonstans där hon kände sig trygg, säger han.

Majid Rajabaleyan säger att även om både han och hans personal har gått kurser för att lära sig hur de ska agera finns rädslan där ändå eftersom de nästan alltid jobbar ensamma:

– Man förebygger genom att inte ha så mycket kontanter, så att de vet att här finns inte så mycket att hämta. Man kan inte göra mer än det vi gör, säger Majid Rajabaleyan som driver 7-Eleven på Göta i Borås.

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".