1 av 3
Vänga Mosse, Säveån mitt i mossen. Foto: Carolina Nätt, Borås Stad.
2 av 3
3 av 3
Borås kommunbiolog Jenny Pleym.
Borås

Vill skydda sällsynt storlom

Vänga mosse är på gång som Borås tionde naturreservat. Det skyddar alla olika landskapstyper eller typiska växter eller djur, men karaktärsarten Storlommen saknar skydd - trots att den är relativt ovanlig i Sverige.

Många har hört den. Om inte i naturen så på film där den ofta får symbolisera ödslighet och vildmark. Men den finns också i många både mindre och större sjöar inom Borås kommungränser, exempelvis i Viaredssjön.

Storlommen är, menar Borås kommunbiolog Jenny Pleym, en av Borås tre karaktärsarter vad gäller djur och växter.

– De typiska arterna för Borås är flodpärlmussla, Storlom och oceaniska lavar. Typiska naturtyper för Borås är det lilla småskaliga odlingslandskapet, stora öppna mossar och barrskog. Någort reservat för barrskogen finns dock tyvärr inte.

Men det småskaliga odlingslandskapet finns i Rya åsars naturreservat, Vänga mosse blir snart naturreservat, flodpärlmusslan finns i Lindåsabäcken mellan Målsryd och Aplared, oceaniska lavar i Flenstorpsreservatet vid Kinnarumma. Men storlommen är inte skyddad - än.

– Vi har planer på en sjö där det finns Storlom, avslutar Jenny Pleym.

Bo Thorin
bo.thorin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".