Lastmaskinen gick genom isen Foto:Lars Faring
Borås

Lastmaskin gick genom isen - Håkan räddades av kollega

Uppdaterad 14:27
Håkan Karlsson räddades i går eftermiddagen ur en sin lastmaskin som gick genom isen på Viaredssjön vid Sandared. Tillsammans med en kollega plogade han snö från isen skolans räkning, men isen höll inte för de tunga fordonen utan lastmaskinen sjönk.

Håkan Karlsson som körde räddades av kollegan som körde traktorn och klarade sig utan skador.

Det kunde gått riktigt illa när Håkan Karlsson igår kväll gick igenom isen med sin lastmaskin på Viaredssjön utanför Borås.

Han plogade en isbana med sin kollega när isen plötsligt inte längre höll och Håkan blev fast inne i hytten och iskallt vatten började komma in.

– Man tänker du måste ju ut. Jag försökte sparka rutan men det var så mycket vatten så det gick inte. Det var ju ett väldigt tryck och så började isen komma in i hytten. Det var jättekallt, säger Håkan Karlsson.

Det var efter att ha blivit övertalad som Håkan Karlsson och hans kolelga ställde upp för att plocka en isbana för en skola i näreheten. Det började bra, men plötsligt brast isen under den flera ton tunga lastmaskinen.

– Jag ner i botten. Jag hade huvudet ovanför, hela maskinen var ju under vatten. Jag kunde ju blivit kvar där. Det var ju nära att den välte och då jag gick ur maskinen så stack den iväg. Då fylldes den ju hela hytten med vatten. Någon sekund till så hade det varit kört, säger Håkan Karlsson.

Bärgningen av maskinen, som är värderad till en miljon kronor, var klar först efter midnatt.

Nicklas Malmberg
nicklas.malmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".