Usel jämställdhet i filmbranschen

Jämställdheten inom den svenska filmbranchen är usel. Det visar en genomgång som Svenska filminstituet nu presenterar.

Ryggdunkar och män som hjälper fram andra män kan vara orsaken till att det bara förekommer en enda kvinnlig regissör bland dom 14 svenska filmer som har premiär i vår.

Det tror filmproducenten Lisette Jonjic från Gånghester utanför Borås.

– Jag var på presentationen på filmhuset i Stockholm igår och fick höra om det här och den enda kvinnan som regiserat en film var inte där på grund av sjukdom så det var väldigt mansdominerat igår kan man ju säga, säger Lisette JonJic.

Det är mycket ryggdunkar män emellan inom filmbranchen säger Lisette. Männen har bra kontaktnät, duktiga på att hjälpa fram andra och marknadsföra sig själva. Kan va en av orsakerna till resultatet i filminsitutets genomgång - 1 av 14 svenska filmer i år är gjord av en kvinnliga regisör.

Nu uppmanar svenska filminstutets vd Cissi Elwin Frenkel producenterna att börja leta kvinnliga regissörer för att jämna ut det stor glappet. Lisette Jonjic från Gånghester, är själv producent, men tycker att det nånstans också måste handla om att välja en bra historia.

– Jag arbetar med några kvinnliga regisörer på kommande projekt, inte aktivt för att jag är kvinna utan för det är bra historier som jag får presenterade för mig. Jag jobbar gärna med kvinnor, men det hänger på historierna snarare än kön, säger Lisette Jonjic.

Ojämställdheten inom filmbranchen är sen länge både känd och utbredd - filminstitutet jobbar sen flera år tillbaka med att försöka göra nått åt siutationen, men det kan även bli tal om kvotering berättar Lisette Jonjic.

Mina Benaissa
mina.benaissa@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".