Borås

Somaliska barn spårlöst försvunna

Flera somaliska barn, bland annat en flicka i Borås, är försvunna och polisen letar efter ett samband. Den somaliska flickan i Borås försvann i april förra året och för två veckor sedan försvann en 16-årig pojke från Vaggeryd.

Ingen vet var pojken tagit vägen och hans mamma berättar genom tolk att hon är mycket orolig.

Kvinnan i 35-årsåldern är trött, hon rycker på axlarna - vet inte var hennes son är. 16-åringen beskrivs som glad och aktiv och han spelar bland annat fotboll. Måndagen den 10:e januari kände han sig lite sjuk och ville gå hem från skolan. Sen dess har ingen sett till honom och polisen står lamslagen.

Men fallet är inte det första när just barn med somaliskt ursprung försvunnit.

En 15-årig flicka försvann från Borås efter att ha varit i landet i bara tre dagar, sen april har hon inte setts till.

Och det finns fler fall. I somras försvann till exempel 14-åriga Nasteho och hennes bror 16-årige Muhummad Hassan. De packade sina väskor från sitt hem i Huskvarna en morgon i augusti och försvann spårlöst.

Gemensamt för alla barn är att de är somalier, att de har uppehållstillstånd och att deras familjer inte har en aning om vart barnen tagit vägen. Ett mysterium enligt polisen och nu söker de ett samband mellan försvinnandena.

Framför allt i Jönköpings län - men man håller kontakt med utredarna i Borås.

– Vi kommer att jämföra respektive utredningar och se om det finns något samband mellan dem, säger Göran Magnusson som utreder försvinnandet i Vaggeryd.

Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".