Ekonomiansvarig i idrottsklubb satte in pengar på sitt eget konto

Idrottslubbens ekonomiansvarige förde över 100.000-tals kronor till sitt eget konto. Nu eftertaxeras mannen och krävs på 200.000 kronor av Skattemyndighteten. Trots detta har styrelsen fortsatt förtroende för sin ekonomiansvarige.

Det är ett beslut i Skatteverket för åren 2006 till 2009 som nu får stora konsekvenser för den ekonomiansvarige. Totalt har mannen under åren undanhållit 433.000 kronor i inkomst. Dessutom har han gjort avdrag för bil till och från arbetet som han inte varit berättigat till.

Sammantaget så eftertaxeras han nu med 150.000 kronor och därtill kommer straffavgifter på 50.000 kronor.

Mannen har varit anställd i klubben som ekonomiansvarig och skött ut- och inbetalningar i klubben och också ansvarat för redovisningen.

De uppgifter som han lämnat i deklarationen var lägre än de kontrolluppgifter han själv lämnade till skattemyndigheten för de sista fyra åren. 113.000 kronor skiljer under 2006 till 2008.

Mannen accepterar att lönen blivit felredovisad.

Dessutom finns det kontantutbetalningar som han från idrottsföreningen gjort till sig själv. Mannen anser att det är utlägg han gjort för klubbens räkning och som han sedan fått tillbaka från klubben. Skattemyndigheterna har ifrågasatt detta eftersom det inte finns några verifikationer eller andra handlingar som styrker detta. För åren 2007 och 2008 saknas det underlag för belopp på nära 70.000 kronor Totalt handlar det om belopp på över 40.000 kronor.

Mannen hävdar att han i många fall betalt och legat ute med pengar för föreningen men Skatteverket köper inte denna förklaring alla delar.

Den ekonomiansvarige själv vill inte ge några kommentarer kring skattetvisten.

Klubbens ordförande säger till Radio Sjuhärad att man från klubben inte har några ekonomiska krav på sin ekonomiansvarige. Mannen jobbar fortfarande för föreningen.

Pär Sandin
033-17 75 61
par.sandin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".