1 av 2
Nya medier lockar regionen Foto:Koji Sasahara,Scanpix
2 av 2
Västra Götaland

Regionen vill satsa på Facebook

Myndigheter måste lära sig att använda de nya så kallade sociala medierna, som Facebook och Twitter, för att få ut information. Den slutsatsen drar Västra Götalandsregionens presschef Kjell Foss.

Det är den starka opinionsbildning som förekom på internet mot vaccinering av svininfluensan som ligger bakom tankarna på att satsa mer på sociala medier. Idag är det fortfarande de traditionella medierna - tv, radio och tidningar- som är vanligast när myndigheter ska informera.

Måste tänka om
Men framöver måste man tänka om, det menar Västra Götalandsregionens presschef Kjell Foss. Han hänvisar till att en stor del av debatten - framför allt bland unga - allt oftare sker i så kallade sociala medier - till exempel Facebook - på internet. Och just bland unga fanns ett ganska starkt motstånd mot vaccineringen:

– När det gäller de sociala medierna så är vi inte med på banan och då är det bara den andra parten som kommer fram, säger Kjell Foss.

Regionen tar hjälp
Västra Götalandsregionen har tillsatt en grupp som bevakar vad som sägs i olika sociala medier och kommer även att ta hjälp av pr-byråer för att sprida information.

– Vi ser ju att speciellt yngre personer inte har tidningsprenumerationer eller lyssnar på lokala nyhete på samma sätt som lite äldre personer gör. Ska vi nå de här grupperna med information så måste vi lära oss hantera vår medverkan i de sociala medierna, säger Kjell Foss.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".